2009/01/24

Potatis rulltårta


Idag har jag haft mina föräldrar här på besök. Ett stående inslag när de kommer på visit är att ranta på stan och åka till Willys och storhandla. Det är lite av lyx för mig att åka och handla med bil. Man behöver inte tänka på hur mycket saker och ting väger och hur många påsar som man mäktar med att frakta hem för egen kraft!
Till middag lagade vi renfilé med potatismos rulltårta och sås med karljohan svamp. Mycket gott!! Potatissnurrorna var för mig ett nytt tillbehör.
POTATIS RULLTÅRTA
för 4 matglada!
ca 1 kg potatis - kokas och pressas
2 dl creme fraiche
2-3 dl riven västerbottens ost
salt och svartpeppar
1 rulle färdigkavlad smördeg
paprikapulver
Blanda cremefraiche och ost och blanda ner i den pressade potatisen. Salt och peppar efter behag. Bred ut blandning på smördegsplattan och rulla ihop till en fast rulltårta. Potatis blandningen måste vara kall, annars blir smördegen mjuk och svår att rulla samt skära.
Skär rulltårtan i 2 cm tjocka skivor. Strö över lite paprikapulver, ger fin färg. Gratinera i ugnen på bakplåtspapper i 200-225 grader i 15 minuter tills de har fått lagom färg.
Jag använde smördeg från Hälsans kök med morotssmak. Den innehåller 50% mindre fett än traditionell smördeg, och dessutom blev det vackert med lite färg. Hade lite problem att skära snygga skivor, så rulltårtan la jag i frysen 10 minuter och hipps vipps gick det lättare att få till snygga snurror.

1 kommentar:

Anna Hammar sa...

Vilken lyxig middag ser hel gott ut. Här blev det älgkött.Visst är hon lite lik Selma, lika go och rund är hon.. är du nyfiken så bloggar ju min andra katt Ferrari.
Honom hittar du på ensvartferrari.blogspot.com

Ha en skön helg..